Solafskærmning og lysforhold

En god solafskærmning forhindrer direkte solstråling, men tillader dagslyset at trænge ind i bygningen.

Markiser
Markisers evne til at skærme for solens lys og varme varierer efter markisens udformning og farve. Effekten svinger mellem 50 - 75 %.

Markiser dækker ca. halvdelen af vinduet og skærmer derfor for direkte sollys, samtidig med at de giver plads til det diffuse lys, som reflekteres fra genstande og bygninger. Når der ikke er direkte sollys kan markisen køres ind, og give plads for dagslyset.

Screens
Screens kan ligeledes køres op når der ikke er brug for dem, så man får fuldt udbytte af dagslyset. I brug dækker screendugen hele vinduet og nedsætter den direkte solstråling med op til ca. 80 % afhængig af dugtype og -farve.

Screenduge er transparente. De bevarer udsynet og kontakten med omgivelserne og tillader desuden 20 % lys at trænge igennem og oplyse bygningen.

Solskærme
Solskærme nedsætter den direkte solstråling med op til 90 %. Den aktuelle effekt afhænger af montageretningen, afstanden mellem lamellerne og disses størrelse og vinkel.

Solskærme består af lameller, der diffuserer sollyset og de skaber derfor et godt dagslys inde i bygningen. Da solskærme er fastmonterede vil de dog give en større lysreduktion på overskyede dage, end mobile afskærmningstyper.

 

 Lovkrav om lys på Ebst.dk

 

Persienner

Persienner reducerer solvarmen med op til ca. 90 %. Den aktuelle afskærmningseffekt for både lys og varme afhænger af lamellernes vinkel samt farve. Lyse persienner giver en højere afskærmningsfaktor end mørke, da lyset reflekteres bort fra bygningen.

Persienner giver en god dagslyseffekt, da sollyset reflekteres fra den ene lamels overside til den anden lamels underside, og således diffuserer lyset.

Persienner kan reguleres efter behov og køres op, når der ikke er direkte sol.