Copenhagen International School
Bygherre: Ejendomsfonden Copenhagen International School
Arkitekt: C. F. Møller
Ingeniør: Niras
Entreprenør: Per Aarsleff A/S, K.T. Electric, DTEK A/S, Eiler Thomsen Alufacader A/S og Solar Lab
Produkter: 670 stk. Roller Plus interiørscreens, 500 stk. mørklægning samt styring
Levering: 2017
Solafskærmningen forstyrrer ikke arkitekturen
Af Helle Lorenzen, kommunikatør og journalist (DJ), Blendex A/S
Som en stor samling containere, der matcher det omliggende havnemiljø i Københavns nye bykvarter Nordhavn, ligger Danmarks største internationale skole på havnekanten. Facaderne på den 26.000 m2 store bygning består af verdens største bygningsintegrerede solenergisystem: 12.000 specialfremstillede solcellepaneler monteret med fire graders vinkling og en belægning, som betyder, at de skifter i blå og grønne nuancer, afhængig af hvordan lyset rammer dem. Panelerne vil levere 50 procent af skolens årlige elforbrug, svarende til 70 parcelhuse.
Copenhagen International School (CIS), som har plads til 1200 elever fra hele verden, er opdelt i fire mindre delskoler, tilpasset børnenes alderstrin. Skoleenhederne er placeret ovenpå basen, som rummer fælles faciliteterne foyer, sport, kantine, bibliotek og drama. Øverst er en tagterrasse, der er skolegård for alle eleverne.
Rullegardiner giver et rent indtryk
CIS er en fleksibel skole med mange forskellige aktiviteter, der skal tilgodeses udover den almindelige undervisning: nogle børn skal sove til middag, andre skal spille teater, til eksamen eller se film. Det har haft indflydelse på vurderingen af, hvilken solafskærmning der ville være mest hensigtsmæssig.
Valget faldt på indvendige rullegardiner i alle lokaler, undtagen dem, der vender mod nord, samt mørklægning i undervisningslokalerne.
”Da CIS ligger midt i havnen, var det et væsentligt parameter at kunne skærme for det stærke sollys, der reflekteres af vandet. Vi valgte indbyggede rullegardiner, da vi ønskede at opnå et rent, geometrisk udtryk uden forstyrrende elementer både på facaden og i de enkelte rum,” fortæller projektleder Anne Krag Hansen, C. F Møller og fortsætter:
”Vinduerne er ikke coatede, så rummene får også det rene lys ind, enten neddæmpet gennem dugen eller helt klart, når rullegardinerne er oppe. Af samme arkitektoniske årsag valgte vi også at montere både rullegardiner og mørklægning i den samme dækkasse, så der for hvert vindue er muligt at anvende begge dele. Det var i øvrigt også besparende både økonomisk og arbejdsmæssigt.”
Med rullegardiner og mørklægning i den samme dækkasse var det dog ikke muligt at indbygge solafskærmningen i bagmuren af brandmæssige årsager. Derfor blev systemet monteret i forsatsvæggen, hvilket krævede en del finesse af montageteknikerne.
Styringskomponenter fra sunsync™
Solafskærmningen bliver styret manuelt i undervisningslokalerne og elbetjent i de store fællesområder som sportsfaciliteter, kantine og teatersal. Det er muligt for den automatiserede del at styre solafskærmningen individuelt for hver facade.
Det er styringskonceptet sunsync™, udviklet af Blendex A/S i samarbejde med søsterselskabet Fischer, som har leveret KNX-komponenter til styringen.