: 8268
 : 8269
 : 8270
 : 8271

Trafiktårn Vest, Fredericia: Udvendige persienner og interiørscreens

Bygherre: Banedanmark
Entreprenør: Hansson & Knudsen A/S
Arkitekt: TRANBERGARKITEKTER
Produkter: 42 stk. udvendige persienner, Lamisol 69 mm fra Griesser, 186 stk. interiørscreens, Roller Plus med wirestyr indbygget i reces, el-komponenterne til indvendig solafskærmning samt sol/vind styring til udvendig solafskærmning.
Levering: 2015


Solafskærmning sikrer både mod blænding og overophedning

Af Helle Lorenzen, kommunikatør, journalist (DJ), Blendex A/S

På baneterrænet ved Fredericia station rejser sig en 24,5 meter og fem etager høj, robust, både klassisk og moderne bygning. Her fra Trafiktårn Vest skal omkring 70 af Banedanmarks medarbejdere overvåge og styre det vestlige Danmarks togdrift og vejtrafik. 

Tårnet, som er tegnet af TRANBERGARKITEKTER, henter sin inspiration fra gamle banebyggerier og er opført i hårdtbrændte, rødbrune teglsten. Vinduespartierne er enten trukket langt tilbage for at give plads til indeliggende altaner eller skjult bag mønstermurværk, der flugter med facaden.

Al styring og overvågning af togtrafik foregår naturligvis via computerskærme, hvorfor det er altafgørende for Banedanmarks medarbejdere, at de ikke blændes af solens refleksioner i skærmene.

”Medarbejderne er yderst sarte med lys og ville vel egentlig helst sidde nede i en kælder uden vinduer, men det er jo ikke tilladt med arbejdsrum uden dagslys i Danmark,” siger arkitekt MAA Christian Tranberg og fortsætter:

”Derfor har vi gjort en del for at begrænse solindfaldet ved hjælp af facadens mønstermurværk, der – i hvert fald i sommermånederne – tager en stor del af den direkte sol. Men vi var helt bevidste om, at det ikke kunne dæmpe det vandrette lysindfald, som vi har i det tidlige forår samt efterår og vinter.”

Trafiktårnets solafskærmning sikrer både mod blænding og overophedning, og løsningen omfatter hvide, indvendige blændingsgardiner for vinduerne bag mønstermurværket og bronzebrune, udvendige persienner monteret på altanernes vinduespartier.

Solafskærmning kan være med til at forme arkitekturen

De 186 rullegardiner er indbygget i reces, så de ikke ses, når de er oppe, samt inddelt i så små felter, der passer til hvert vindue, at det ikke nødvendiggør en krumning . Det samme gælder de 42 udvendige persienne, som også følger vinduesfagenes opdeling.

”Solafskærmningen hviler rigtig godt i forhold til bygningen og arkitekturen. Det hele er i fin overensstemmelse med hinanden”, mener Christian Tranberg og understreger, hvor vigtigt det er at tænke en bygnings solafskærmning med helt fra starten. 

”Det er en meget væsentlig del af en bygning, ja, somme tider er solafskærmningen ligefrem med til at forme arkitekturen. Derfor tegner vi altid alle specifikationer med helt tidligt i forløbet.”

Trafiktårn Vest’ solafskærmning er opdelt i sektioner og kan overstyres af brugerne. Dog gælder det for de udvendige persienner, at de bliver overstyret af vinden. En gang i døgnet bliver al solafskærmning nulstillet, så bygningen ikke fremstår med rullegardiner og persienner i alle mulige positioner.